12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
1-15 september | 16-30 september
1-15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk hier het persoonlijke dagverslag van
Jac | Marieke | Merlijn | Tjerk


Dagboek: door Marieke van Uden (moderne dans)

vrijdag 31 - dinsdag 4 september 2001

Zo, Ojaseminasai... weerklinkt nog in mijn hoofd van gisteravond. Het betekent welterusten! Het is nu 07.10 dinsdag 4 september 2001. Om 09.00 zullen Jac en ik de burgemeester ontmoeten. Gisterochtend kon ik niet wakker worden. Ik werd pas om plus minus twaalf uur echt wakker (eerst had ik de wekker om 08.00 en later om 09.00 gezet) Maar 't werd dus veel later en met dikke ogen! Mama belde die nacht om 02.00u en ik schrok daar zo van; vond dat heel erg fijn en moest dus spontaan huilen. Toen viel er wel veel spanning van mijn lijf en ik denk dat ik daarom zo moe was ineens. Nadat ik wakker was, ben ik nog een uur misselijk geweest. In de supermarkt had ik een heerlijk ontbijtje uitgezocht. Een broodje in de vorm van een Belgisch horentje, gevuld met iets als chocola. En een soort krentenbroodje en een banaantje en (later bleek) redelijk vieze aardbeien drinkyoghurt....(van drinkyoghurt houd ik het meest in de wereld, dus dat was jammer). Maar wel lekkere jus d'orange. Dit heb ik op een bankje met uitzicht op 't 12xholland-kantoortje opgegeten. Om 14.00u had ik mijn 1e Nichibudansles. Erg leuk. Eiko-san deed ook mee samen met Fujima-san; mijn dansdocente. Vrolijk en melancholisch traditioneel muziekje en lieflijke en harmonieuze danspassen. Zo even mijn ontbijtje klaarmaken! tot zo.

Mmm... Japanse boterham met boter en aardbeienjam en Japanse kaas en nog wat verse appelsmaakthee! (appelthee; lekker westers...). Ik hoop trouwens dat vandaaag mijn rooster en locaties duidelijk worden. Ik ga er toch echt voor pleiten om de kinder- en volwassenlessen apart te geven. Dat is gewoon veel beter. Daar zal ik bij beide doelgroepen VEEL MEER bereiken. Het kost mij minder energie. Omdat het zuiverder is. Ik heb er wel echt zin in. Jammer daarom dat ik morgen pas m'n eerste workshop geef... Erg gezellig trouwens was het gisteravond bij mij thuis.... (na de dansles en thee en chocolaatjes van de dansdocente) Daarna ging ik op mijn gele fietsje door naar de computer om te emailen. Niemand was er en de computer moest opnieuw opgestart worden en er moest naturellement een code ingevoerd worden.Takashi-san kwam me helpen. Dus ik zei dat het ok was en ik het verder zelf kon. Dit bleek dus niet zo te zijn en na een uur mislukking... gaf ik het op en ging . Weliswaar met tranen in mijn ogen. En natuurlijk op dat moment kom ik Aki-san tegen. 'are you crying?' Hij was echt heel aardig. En gaf me zijn zakdoek. Ik zei dat ik me ok voelde en het slechts een expressie was van 1 uur frustratie! Om 17.00 waren Shinko-san en Yumi-san al voor de deur van mijn appartement met een pannetje rijst en zuchi-bladen. Rijst gewassen en laten weken en nog even naar de supermarkt voor de andere ingrediënten. Marina-san (sinds 20 jaar in Japan, maar oorspronkelijk uit Spanje) kwam ook en zij kon goed engels. P.S. Shinko-san is de vrouw van Takashi-san. en Yumi-san is haar vriendin. En zij is getrouwd met een monnik, en van haar mag ik de Kimono lenen die ik aan heb tijdens de Nichibudanslessen. Zij woont ook in een tempel. In mijn appartement staat gewoon een kopje en schoteltje van Kenzo! WAUW! ;zo mooi!!! Ik heb een foto van mama laten zien en verteld over mijn prille, maar heerlijke verliefdheid op Martijn. En ik heb zijn fotootje laten zien. Hij zag er veel jonger dan 32 uit. Ze verlangden terug naar de tijd toen zij jong waren en verliefd.En ze vertelden over hoe ze hun man hebben leren kennen! Zo! tot hier/ so far so good. heel veel liefs van Marieke!!!

dinsdag 11 September 2001

Ik ben ook naar Sasebo geweest op dinsdag. Dat was zo ongeveer mijn enige vrije dag! die ik hier zal hebben. Mijn rooster is vol maar zo drastisch als het misschien overkomt nu ook weer niet.( vaag! of niet?). Het was een leuke ervaring. Mooie autotocht. en wat een groot Winkelcentrum zeg!!!Ik ben ook wezen lunchen. Ik was hier samen met Eiko-san, die me uitnodigde voor die lunch. Ik kan het heel goed met haar vinden. Ik heb veel contact met haar. Ben al een paar keer bij haar en haar ook heel aardige man Aki-san thuis geweest. We kletsen, of praten over meer gewichtigere zaken van het leven... Het voelt als vriendschap. Aki-san liet me vorige week zijn privé-strand zien. Dat noemt hij zo, maar het is niet echt zijn bezit of zo. Het inspireerde mij enorm voor mijn solo, die ik daar zou willen opvoeren. Mijn werktitel luid "Where are you?" . Voor de groepsdans heb ik ook al een werktitel :"gravity". Werktitels, zijn titels om mee te experimenteren , dus ik, de kunstenaar heb nog de vrijheid om ze te veranderen!!

woensdag 12 September 2001

Gisteravond, het was woensdag, heb ik mijn 3e volwassenenles gegeven. Voor het eerst waren er meer vrouwen. Er waren er nu 5 en daarbij was nog 1 vrouw aanwezig, die geblesseerd is maar het wel interessant vind om te kijken. Culturele verschillen, ja die zijn er wel... En dat is ook OK. Het kost wel veel energie, maar ook dat is een grote les voor mij. Niet alles zal ik kunnen uitleggen, of gesnapt krijgen. Maar belangrijk is wel, denk ik, dat ik voor mezelf en mijn vak op blijf komen. Met name rondom de kunstvorm 'moderne dans' . Voor mij is het zo belangrijk dat ik iets op gang kan zetten bij de kinderen of de volwassenen. En daarom is het noodzakelijk dat ik meerdere malen aan de zelfde mensen les kan geven.

donderdag 13 September 2001

Vanmiddag nog een bespreking met Jeroen-san over wat de bedoeling morgenvroeg zal zijn, en wat ik van zijn rol als vertaler graag zou zien. Vanavond dus mijn 2e shodoles, die ik alleen zal volgen, aangezien Jac een vrije avond hard nodig heeft. En daar kijk ik naar uit. Met de nichibules gaat het volgens mij heel goed. De hele dans is aangeleerd. Het zit 'm nu vooral in het schoonmaken ervan en perfectioneren om het mooi en juist te kunnen dansen. Ik vind die lessen heel erg leuk en ik kijk al weer uit naar morgen 14.00u.

vrijdag 14 September 2001

Vandaag ga ik mijn 1e school bezoeken. Dat vind ik spannend maar ik verheug me er ook op. Ik zie heus het nut er in. Ook een eenmalig bezoek ergens kan iets teweeg brengen. En het is aan mij om er voor te zorgen dat het geen kermisattractie wordt!!! Jeroen-san zal meegaan als vertaler en dat geeft me een prettig gevoel. Overigens vertaalt Eiko-san geweldig, zij is echt een zeer intelligente vrouw, denk ik. Ook heeft zij een student van haar aanbevolen om 3 keer of zo te komen vertalen als zij zelf niet kan komen. Haar naam is Rinako-san, en inderdaad kan zij ook goed engels, En, ik heb haar enthousiast weten te krijgen om zelf mee te doen met de volwassenenles, waar zij overigens ook vertaalt daar waar nodig.

Later die dag: De eerste grote workshop zit er op! Met ongeveer 100 kinderen van de Hirado basisschool! Het was ontzettend spannend, leuk, en leerzaam voor ons allen denk ik. Ik heb het over de elementen in de natuur gehad. Vuur, water, lucht, en hoe het zou zijn om als een bloemzaadje te ontkiemen totdat je boven de zwarte aarde uitkomt en het eerste zonlicht op je gezicht komt, en hoe het daarna voelt om nog weer groter te groeien tot een mooie en prachtig geurende en kleurende bloem. Eerst legde ik wat daarover uit, daarna probeerde ik om het met zijn allen te gaan oefenen. Vuur lukte aardig. Ik vroeg aan twee kids om dit te proberen. Succes! Daarna water, dit door een heel verlegen meisje. Maar wat daarna gebeurde was ook heel leuk. Met zijn allen zeer hard door de ruimte rennen en zwieren. We waren een enorme tyfoon!!! Succes! Daarna veranderde ze in een grote regen bui die letterlijk en figuurlijk ten aarde stortte. Ze sloten hun ogen en ik begon mijn fantasiereis te vertellen, met gelukkig Jeroen als tolk. Een fantasiereis over bergen, land, zee, eiland, rivier door de wind meegenomen naar een land van ieders dromen in de tropen. Daar weer regen, die de grond in zakte, en daar wat insekten tegenkwam die vriendelijk gezind waren hoor!!! Maar wat was dat? AAh dat is een bloemzaadje, dat water nodig heeft en ik ben het water dus dat komt goed uit. Via het babyzaadje, wat een kinderbloempje wordt en later een mooie gekleurde en geurende bloem. Dit verhaal vertelde ik dus, terwijl ze lagen met gesloten ogen. Daarna ging ik het demonstreren ik lag te slapen toen zij rond mij heen gingen zitten en toen begon ik te dansen. Hetzelfde verhaal, hoe het er dansend uit had kunnen zien!
Zo hierna had ik Nichibu-les. Hartstikke leuk. En vanavond begin ik aan de dans voor het Haiya-festival voor de groep. Vanavond kids! Gisteravond was een prachtige en intensieve ervaring. Ik koos het woord “oorsprong” (“minamoto”). of zo. Maar het raakte me op een hele mooie manier. Ik voelde me bij de leraar en de vertaalster Rinako-san erg op mijn gemak.

zaterdag 15 September 2001

Gisteravond (vrij 19.00-21.00) heb ik mijn 3e kinderles gegeven. Het is echt een heel enthousiaste groep, en ook zo ontzettend verschillende karakters. En ze beginnen zich steeds vrijer te bewegen, of tussen de oefeningen maken ze spontane bewegingen. Dat is leuk. Gister deed een meisje iets wat ik ook van plan was te gaan gebruiken. De tijgersluipgang, als jullie toevallig misschien weten wat ik hiermee bedoel... Maar in ieder geval ik vroeg haar of ze het nog eens wilde doen en of iedereen naar haar wilde kijken. En toen hebben we allemaal haar beweging gedaan. Gister heb ik de kids ook naar de muziek laten luisteren die ik ga gebruiken. Schrik niet...: "Verdronken Vlinder" van Boudewijn de Groot!!! Erg lief , Ik had gezegd dat ze in een ontspannen houding op de grond met hun ogen dicht mochten gaan liggen. en relaxed naar de muziek voor het Haiyafestival mochten luisteren. Detail: er vloog toevallig een vlinder in de ruimte!! En, Het lukte me om van ieder afzonderlijk een foto te maken. Met mijn camera, dus misschien laat ik ze hier nog ontwikkelen, dat is wel leuk om aan hun te geven! Zo dadelijk, om 12.00 ga ik een yukokan-highschool bezoeken. Aki-san zal met me meegaan. Ze houden een soort open-dag, en dat leek me leuk. Ook zal ik nu de presentatie van het slagwerk kunnen zien. leuk. Daarna heb ik mijn 4e kinderles. Waar ik voornamelijk bezig zal zijn met het dansstuk "Zwaartekracht". En om 19.00 heb ik mijn 3e shodoles waar ik dan mijn persoonlijke stempel zal maken. Ook kiest mijn leraar een paar exemplaren uit die hij de beste vond van de vorige keer. Waar ik dan mijn stempel op mag zetten.
Zondag van 10.00 tot 12.00 mijn 4e volwassenendansles. en daarna zal ik samen met Takashi-san een tempel bezoeken, waarvan hij de architect was. en daarna!!! om 15.00 is er thee tijd bij mij thuis waarvoor ik mijn dansdocente, Takashi-san en Shinko-san, Aki-san en Eiko-san heb uitgenodigd.

maandag 17 September 2001

Hallo mensen, ik heb even een dagje overgeslagen om te vertellen hoe mijn verblijf in Hirado verloopt!! Zaterdagmiddag hebben de kinderen heeeeel erg goed gewerkt! ik bedoel natuurlijk gedanst, maar aangezien we een heel eind gevordert zijn voor het Haiyafestival, ben ik erg trots op ze!. Zaterdag 19.00 had ik mijn shodoles, waarin ik een stempel ging maken. Dit is gelukt, en volgens mij heeft Aki-san inmiddels hier al verslag van gedaan en voorzien van een foto. De betekenis van mijn stempel was 'toekomst'. en mijn shodoleraar heeft ook een stempel voor mij gemaakt als een kado voor mij. En daar staat op geschreven :'True flower'. Dat is de betekenis van de klanken van mijn naam. Daarna heb ik een koffie verkeerd, heerlijk, gedronken samen met het meisje dat voor mij vertaalde bij de Shodoles (volgens mij miss Matsumoto) gezellig.
Zondagochtend was leuk tijdens de volwassenenles. Zacht, en Langzaam begonnen met een reeks meditatieachtige oefeningen. Deze heb ik overigens geleerd van Shusaku Tackeuchi, de japanse choreograaf, waar ik vorig jaar mee gewerkt heb. En daarna de zwaarte van de oefeningen opgebouwt. Achteraf gezien was het een redelijk pittige les, maar iedereen heeft er volgens mij erg van genoten. Daarna heb ik samen met Takashi-san een tempel bezocht. Het huis wat er naast staat, daar is hij de architect van. En daarna ‘noodlles’ samen met hem gegeten. Overigens was dit de eerste keer, dat hij dit maakte, vond dat het al beter resultaat had dan als zijn vrouw, Shinko-san het maakte!!!! anyway!! Daarna was er een theekransje bij mij thuis . Mijn nichibudansdocente was er Shinko-san en miss Matsumoto. En dat was smullen van de japanse zoete lekkernijen, kletsen, en oregano-vouwen!!!. Shinko-san en miss Matsumoto spreken goed engels. Daaaaaaaarna was ik uitgenodigd om samen met de familie van mijn hoost en vrienden van hen in een sushi-restaurant te gaan dineren!!! Weer leuk leuk. en lekker. en bier gedronken.mmmm.
Vanochtend heb ik even in een kledingzaak gesnuffeld om te kijken of ik geschikte kostuums vind... Wel heb ik twee mooie goedkope trainingsbroeken gekocht en zodadelijk ga ik trainen. Vanmiddag nichibules en vanavond dansles geven voor volwassenen.

dinsdag 18 September 2001

Today, 18 September I visited an elementary school. First they sang the song of the school as a welcome for me. Than I danced a solo with title 'gravity' and I explained about the difference on earth and on the moon. After that I gave two workshops. 6/7 year old and 7/8 year old. That was very enjoyable. I started with some meditation exercises being seated in a circle and then slowly coming to standing up. Massaging the face, head, warming up the neck, shoulders back , and the whole body!!! Than some dance exercises. An exercise inspired by the breathing exercise from Martha Graham!!! Big X, small to the right side, Big X and small to the left side. Building up tempo, very good for our stomach muscles! Than plié's .
And..................... Than I explained about the 9-point!! Very nice, because they understood this. And Very, Very nice; the director of the school came immediately running with the white things which they use to write on the school boards. And he created for every child its personal 9-point. What a nice action. And also very supporting for the understanding for the children. This man and some other teachers where by the way very enthusiastically joining with almost everything. Next week I will visit this class again. And than I want to explain about the whole kube!!! I truly hope they will understand and enjoy like they did today!!! Because today every child was playing freely with its own 9-points!!! So beautiful to see! Also the children who where very shy at first. They allowed me to enter there 9-point space. And allowed me to explain visually more possibilities.
Now, I am almost knockout... Because also, I wrote first a first version of this letter, but that one got LOST!!!!!!!!!!!!GRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!

woensdag 19 September 2001

Haai, zo vandaag bekijk ik de wereld weer door geheel andere ogen. Het is woensdag 19 sept. Ik verheug me al op de komst van Wil en Junko; Dit zijn de mensen in Nederland, die de grote motor fungeren achter de organisatie van 12xholland. Als ik het goed heb komen ze 24 september. Gister was ik echt uitgeput na de dubbele workshop op de basisschool. Maar het was de moeite waard. Daarna heb ik 15 oranje topjes gekocht, voor de kostuums voor de Haiya dans. Daarna oedong/ noodles gegeten lekker lekker. En daarna 1,5 uur geslapen. Mijn rug deed behoorlijk zeer en ik was compleet moe... Oeps! Ik moest effe huilen, en weer toevallig belde Aki-san op dat moment. Hij kwam langs en ik besprak dat vooral voor 1 dag volgende week mijn rooster onmogelijk fysiek en mentaal haalbaar zou zijn. Het werd meteen geregeld. En ook stelde hij voor om na de kinderles die ik toen dus nog moest gaan geven van 19.00-21.00 naar een hot spring te gaan. Dat wilde ik graag en samen met ook zijn vrouw en Rinako san zijn we naar zo'n heet bad gegaan. Zeer weldadend kan ik wel zeggen!!!
Ik heb heerlijk geslapen vannacht en ook wat langer vanochtend. En nog wat meer uitgehuild. Maar het voelt eigenlijk heel fijn en waardevol. Ik kom mezelf gewoon tegen en als ik dan ook nog lief ben voor mezelf....das gewoon prachtig.
fylosofisch...
Daarna heb ik van 11.00 tot 14.00 getraind en voorbereidingen getroffen voor de choreografie voor de 3 vrouwen. De kinderles gister ging toch ondanks de moeheid en rugpijn goed. Dit keer kon Eiko-san niet , maar ik had ook heel veel aan Yukari-san die vertaalde. De kids waren redelijk druk eigenlijk, maar toch zeer geconcentreerd. En de hele dans zit er grofweg in! We hadden zelfs ons eerste publiek! Takashi-san, en 2 dames van de teevee, die nog niet echt gingen filmen. Alleen proef en ze gaven me een interview mee dat ik moet beantwoorden en terugfaxen. Dat deze les toch zo goed verliep, was wel heel fijn, en daar werd ik blij van.
(yoepie, ....eind goed, al goed ) maar goed,... "er is een tijd van komen en een tijd van gaan, en de tijd van gaan is nu gekomen!" Tot morgen Dag marieke!

vrijdag 21 September 2001

Vandaag, 21 sept vrijdag had ik om 10.00 mijn Nichibules. We hebben erg gedetailleerd gewerkt. Een boel denkwerk, maar met redelijk resultaat. En het word voor mij steeds logischer, boeiender. Vanmiddag zou mijn nichibudocente naar een dansvoorstelling van Kabuki gaan. Dat is ook een traditionele japanse dansvorm. Helaas waren er absoluut geen kaartjes meer te verkrijgen. Ze had de hare ongeveer 3 maanden geleden gelukkig weten te bemachtigen. Daarna thuis geluncht, en Shinko-san kwam me een perfecte zwart kendobroek brengen voor mijn solo. Ik ben na mijn lunch om 14.00 gaan werken aan deze solo. De titel is niet langer:'where are you?' maar wordt DEFINITIEF: ' softness'. Dit is een heel persoonlijk onderwerp. En daarom ook best blokkadegevoelig!!!!! JA, DAT VALT NIET MEE! Maar mentaal ben ik me al meer dan een week aan het voorbereiden op zondag. Waarschijnlijk zal het wel lukken. Of in iedergeval zal het me lukken om me te openen. Hoop ik! In ieder geval staat er dus een solo gepland, ik wil die ook absoluut dansen, zie daar wel als the biggest Mount Everest tegen op ..... maar, ik zal er voor gaan.
Na al deze dramatische woorden... Vanmiddag ben ik zeker al een eindje op weg geraakt. Zo, nu zit ik dus te melen in het centrale cafeetje. Moeilijk uit te leggen maar het is een leuke locatie. En het podium voor het festival staat er al ongeveer 3 a 4 dagen. Het podium ligt dus ongeveer naast het cafe. En in dat cafe is dus een kleine ruimte die als kantoor functioneert voor deze organisatie 12xholland. Zo dadelijk zal het danszijl worden uitgelegd en zal er een try-out plaatsvinden. Dit is ook de 1ste keer dat de 15 meisjes samen met de vrouwen zullen dansen. De meisjes dansen hun dans, de vrouwen dansen hun dans. Samen zal het 'Gravity' zijn. Ik hoop dus van harte dat er geen ruimtelijke problemen zullen ontstaan. Zo, nu nog effe een ijsje. mmmmmm

maandag 24 September 2001

Zo, het Haiya-festival ligt helaas achter me. Het is voorbij! Maar ik zal er zeer mooie herinneringen aan over houden. Gelukkig zijn van en 's middags en 's avonds videoopnamens gemaakt. Als alles volgens plan verloopt zal ik die mee mogen nemen naar Les Pay-Bas. Tja, alleen kan ik het slechts zien als ik studio-E bezoek. Japanners hebben namelijk een ander systeem. en het is nogal een gedoe om het op een 'normale videoband te zetten. Foto's zijn er ook genomen. Ik kreeg best goede kritiek te horen. Zowel over het groepsstuk 'gravity' als over mijn solo 'softness'. Als ik terug in A'dam ben wil ik deze solo graag laten zien. Ook de solo in Kimono! Ik heb het over de dans waar ik tijdens mijn Nichibu-danslessen aan heb gewerkt. Deze zal ik op mijn goodbye-party laten zien. Waarschijnlijk ook op de 29ste sept. Dan wordt het groepsstuk en 'softness' waarschijnlijk op een strand gedanst. En dus ook misschien die traditionele japanse dans. Afgelopen zaterdag heb ik nog extra met de 3 vrouwen geoefend. En daarna met z'n allen. Try out!! Op zondag morgen 10.00 hadden we spacing- tijd en effe twee doorlopen gedaan. En later dus om 14.15 u en om 18.55 opgetreden !!!! Daarna ben ik me gaan opfrissen om later weer lekker mee te feesten op het festival! Vanmiddag, maandag dus, heb ik nichibules gehad (14.00) . En zo dadelijk ga ik de volwassenenles voor vanavond voorbereiden! Jaaaaaa,..... er zullen vanavond ook 2 heren participeren! (god, wat staat dat daar leuk...?). Lijkt me gezellig. Dus het moet wel natuurlijk een leuke les zijn. (Ik zal mijn best doen.). Morgenvroeg zal ik de Shijiki elementery school bezoeken en een workshop geven. En mijn solo dansen. Daarna heb ik weer plaats en tijd om zelf wat te trainen. En 's avond geef ik weer aan de 15 meisjes les. Vanochtend heb ik de extra ruimte die mijn apartement heeft mooi versiert. Dit is voor woensdag avond. Dan kook ik spagethi met spinazi en blauwe kaas. MMMMM Ik moet eerlijk zijn dat niet al mijn gasten (6 mensen) daar dol enthousiast over zijn. Maar de gemiddelde moot is zeer benieuwd.

maandag 1 Oktober 2001

Hello, everybody...Hallo iedereen...Yes, there is a time of arriving, and there is a time of leaving, and the time of leaving has just arrived..............(cry, cry). Tjaaa, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan, en de tijd van gaan is nu gekomen... (huil, huil, jank, jank). Yes, I am going to miss this village, this people, my dance-children, my friends. Ja, ik ga dit eiland, dit dorpje missen, deze mensen, mijn dans-kinderen, mijn vrienden.


bekijk ook het algemene dagverslag van
1-15 september | 16-30 september
1-15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk hier het persoonlijke dagverslag van
Jac | Marieke | Merlijn | Tjerk


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.