12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Dagboek: 1 - 15 september

30 augustus 2002
Vandaag start de derde editie van 12xHolland. De eerste twee deelnemers voor de 12xHolland editie 2002 vertrekken vanaf vliegveld Schiphol, Amsterdam. Het zijn Claudia Volders (schilderen) en Tejo Janssen (moderne dans). Zij worden uitgezwaaid door Studio E (Junko Ueda en Wil Offermans) en beginnen de lange reis naar Hirado, via Londen, Tokyo-Narita en Fukuoka.

31 augustus 2002
Claudia en Tejo arriveren omstreeks 20:00 op het vliegveld van Fukuoka in zuidelijke Japan. Daar worden ze opgewacht door Oseki-san. Ze verblijven samen in een hotel om vervolgens de volgende ochtend door te reizen naar Hirado.

1 september 2002
Na een reis van ongeveer 3 uur rijden arriveren Tejo, Claudia en Oseki-san in Tabira. Daar stappen ze over op een speciaal gecharterde boot om zo op feestelijke wijze de haven van Hirado binnen te varen. Ongeveer 38 uur na vertrek uit Nederland arriveren ze om 14:00 in de haven van Hirado, waar ze worden opgewacht door de organisatie van 12xHolland en andere inwoners van Hirado. Op het welkomstfeest, maken de deelnemers kennis met hun host voor deze maand: voor Claudia zijn dit mr. Kasuya (ex-directeur Hirado basisschool) en ms. Iwamoto (art teacher Hirado middelbare school). Voor Tejo zijn dit ms. Machida Noriko en de 3B Gymnastiekvereniging.

2 september 2002
Claudia bezoekt samen met haar host mr. Kasuya haar nieuwe atelier (centraal gelegen tegenover de bushalte in de haven) en maken de eerste plannen voor de inrichting. 's Middags eten zij gezamenlijk in het Tokiwa visrestaurantje in de buurt. 's Middags heeft Claudia een voorbespreking met schoolhoofd mr. Matsuo van de Hirado middelbare school en een ontmoeting met haar hostgroep (mr. Kasuya en ms. Iwamoto) en Tycho als tolk, om haar schema door te spreken. Tejo verkent samen met Machida-san historisch Hirado. Claudia en Tejo worden 's avonds uitgenodigd voor een feestmaaltijd van de Hirado VVV.

3 september 2002
's Ochtends gaat Claudia verder met het inrichten van haar werkplaats. Samen met Noriko-san, Inohara-san (3B club) en Morii-san (schilderclub) bezoeken Tejo en Claudia de burgemeester van Hirado, mr. Shirahama.

Daarna heeft Tejo zijn eerste nichibu-dansles bij Kitani-sensei, waar hij in een iets te kleine kimono en met waaier de eerste bewegingen van het 3-delige dansstuk Kotobuki (Happy Event) leert. Op de avond bezoekt Tejo de 3B gymnastiektraining. Claudia heeft haar eerste shodo-les (Japanse calligrafie) van meester Tateishi Riichoro en maakt kennis met de theorie van de shodo-kunst.

4 september 2002
Claudia werkt 's ochtends in haar atelier en geeft 's middags haar eerste schildersworkshop voor de Hirado Watercolour Group in de Hokubu Kouminkan.
"Onderwerp van de werkgroep: het maken van een expressieve schildering waar de individualiteit van de maker zoveel mogelijk in naar voren komt. Het schilderthema is daarom dan ook vrij. Gewerkt wordt met houtskool en waterverf. Eerst grove vlakken en omtrekken, daarna langzaamaan meer detail. Op het laatst inbrengen licht vlak of punt voor contrast met de rest en trekken aandacht kijker. De groep heeft nog geen ervaring met dergelijk expressief schilderen, en geniet daarom ook zichtbaar van de les. In de volgende workshop (en tevens laatste) met deze groep zal er doorgegaan worden op dit thema van expressie en inbreng van zoveel mogelijk expressiviteit in de eigen schildering, dan met gebruik van bordkarton als kwast." (Geschreven door Tycho de Back, tolk).

's Avonds geeft Tejo, die niet alleen als danser maar ook als bewegingstherapeut werkzaam is, een demonstratie op een bijeenkomst van fysiotherapeuten uit Hirado en omgeving (vertaling door Kuwahara-san).

5 september 2002
Claudia en Tejo bezoeken het naburige eiland Ikitsuki met Machida-san. Tejo heeft 's avonds zijn eerste shodo-les bij Tateishi-sensei.

6 september 2002
In de ochtend bezoeken Tejo en Claudia het historische Matsura Museum. Daarna heeft Tejo zijn tweede nichibu-dansles bij Kitani-sensei. Claudia vervolgt samen met haar hostgroep de voorbereidingen voor de opening van haar atelier. Om 18:00 vindt, onder grote lokale belangstelling, deze opening plaats. Sprekers zijn o.a. host Kasuya-san en Ideguchi-san (City Hall Education Dept. afdelingshoofd) en Tejo presenteert een solodans in en buiten het atelier. 's Avond is de eerste dansworkshop met de 12xHolland dansgroep buiten in de haven o.l.v. Tejo. Hij zal met deze groep een dans voorbereiden en presenteren op het Haiya dansfestival van 22 september.

7 september 2002
Claudia gaat 's ochtends met ongeveer 70 kinderen per bus naar de tempeltuinen van Kigatsu om daar een sketch workshop in de openlucht te begeleiden (vertaling Yamada Yukari-san; bekijk haar foto's). Tejo bezoekt de sportdag op de Yuukoukan middelbare school samen met Machida-san en aanschouwt de traditionele Haiya-dans. 's Avonds geeft hij een workshop voor de 3B Gymnastic Group in Hokubu Kouminkan met muziek van Miles Davis (vertaling Yamada Yukari-san).

8 september 2002
Claudia heeft, na een intensieve week, een vrije dag. Tejo heeft 's avonds zijn workshop met de 3B Gymnastic Group in het Bunka Centre (Cultureel Centrum van Hirado).

9 september 2002
Claudia en Tejo hebben vandaag een vrije dag.

10 september 2002
Tejo bezoekt 's ochtends, vergezeld door Claudia, de Yukohji tempel voor een eerste zazen-les bij de monnik Tsuchiya-sensei. In de middag heeft Tejo zijn derde Japanse nichibu-dansles bij Kitani-sensei. Op de avond geeft Tejo een videolezing in de Chuubu Kouminkan (midden-Hirado) over de ontwikkeling van de dans vanaf begin 20e eeuw tot heden. Claudia heeft `s avonds haar tweede shodo-calligrafie les bij Tateishi-san.

11 september 2002
's Ochtends geeft Claudia in haar atelier een workshop modeltekenen in houtskool voor ongeveer 10 deelnemers met Tamura Miyuki-san als model. Op de middag geeft Claudia opnieuw een workshop aan de Water Color Group. Vertaler Tycho de Back (van de afdeling culturele uitwisseling, Hirado City Hall) schreef hierover:
"...Tejo (die model staat) neemt elke 10 minuten een andere houding aan en binnen die tijd moeten de deelnemers dan ook de schets af zien te krijgen. Claudia helpt de deelnemers een voor een en geeft extra uitleg waar dat nodig is. Op het einde laat Claudia de deelnemers in 3 minuten 3 schetsen maken van Tejo, telkens in een andere positie. Er wordt hierbij over de vorige schets heen getekend. Resultaat: de drie geschetste figuren van Tejo lijken als het ware te dansen en van het papier af te komen."
's Avonds, in de Nanbu Public Hall, in haar derde modeltekenworkshop van die dag, wordt Claudia vergezeld door Iwamoto-sensei.

Tejo geeft opnieuw een workshop voor de 3B Gymnastic Group in de Bunka Centre (CC Hirado).

12 september 2002
Claudia geeft 's ochtends een workshop op een kleine basisschool in Ohkawara. Samen met 20 leerlingen (6-12 jaar) wordt een 30 meter lange muur beschilderd. Tejo geeft vandaag een bewegingsworkshop voor de bewoners van het bejaardencentrum Wadatsumi-no-Sato, met Machida Noriko-san als assistente en Tamura Miyuki-san als vertaalster. Tejo, die 's middags zelf heeft getraind in de grote zaal van het Hokubu Kouminkan (noordelijke gemeenschapscentrum) heeft 's avonds opnieuw een shodo-calligrafieles bij Tateishi-sensei.

13 september 2002
Claudia bezoekt vandaag de Shijiki Elementary School in zuidelijk Hirado. Met bijna 100 kinderen geeft ze hier een tekenworkshop met kleurpotloden en waterverf rondom haar thema "Klimopbloem" (ieder kind maakt een tekening met doorlopende stengel;later worden alle tekeningen aan elkaar geplakt tot een grote 'bloemenplant'). Claudia en tolk Tycho lunchen daarna samen met de kinderen. Tejo heeft vandaag opnieuw een nichibu dansles bij Kitani-sensei en geeft 's avonds zijn workshop voor de 12xHolland Dance Group.

14 september 2002
Dit weekend zijn er niet veel 12xHolland-activiteiten. Vandaag heeft Tejo alleen zijn dansworkshop voor de 12xHolland Dance Group in het Bunka Centre.

15 september 2002
Claudia en Tejo bezoeken samen met Machida-san het culturele festival van de Yuukoukan highschool in Hirado. Tejo werkt in de avond met de 3B Gymnastic Group in Hokubu Kouminkan.


bekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.