12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Dagboek: 16 - 30 september

16 september 2002
Claudia en Tejo reizen samen met Machida Noriko-san naar Sasebo waar Tejo een workshop doet met de 3B Gymnastic Club Sasebo. Claudia heeft 's avonds een tweede schildersworkshop in haar atelier voor de Water Color Club.

17 september 2002
Tejo en Claudia geven op de ochtend een gecombineerde workshop op de Hirado basisschool (3e klas). De kinderen beschilderen een eenvoudig papieren hemd. Tejo heeft daarna een nichibu dansles bij Kitani-sensei. Rond middernacht arriveert Georges - de vriend van Claudia - uit Nederland in Hirado.

18 september 2002
Tejo heeft vanochtend opnieuw een workshop op de Hirado basisschool (5e klas). Hij nuttigt samen met de ongeveer 30 kinderen en tolk Tycho de lunch op de school. 's Avonds werkt Tejo met zijn dansgroep ter voorbereiding op het Haiya Dansfestival (22 september). Claudia werkt vandaag in haar atelier.

19 september 2002
Tejo heeft vanochtend voor de derde achtereenvolgende dag een workshop op de Hirado basisschool (5e klas) met 36 kinderen (Oseki-san vertaald). 's Avonds heeft Tejo zijn derde shodo les bij Tateishi-sensei, waar hij werkt aan een eigen Japanse stempel. Claudia geeft vandaag een lange workshop - zowel 's ochtends als 's middags - op de Nakatsura basisschool, waar ze met 37 kinderen een 37 meter lange muur beschildert. Tycho, Georges en Kasuya-san zijn aanwezig voor assistentie. Op de avond werkt zij opnieuw met de Nanbu schildersclub in zuid Hirado.

20 september 2002
Tejo heeft 's ochtends een workshop in Hikari-no-Sono bejaardehuis, waar hij de kleuters van de naburige kleuterschool leert om de bejaarden te masseren. 's Middags heeft hij weer een nichibu dansles bij Kitani-sensei en op de avond werkt hij met de 12xHolland dansgroep. Claudia geeft 's ochtend en 's middags een workshop op de Tsutsumi basisschool met 32 kinderen (11-12 jaar), waarin zij silhouettekeningen laat maken en laat beschilderen.

21 september 2002
Tejo heeft van 10-11 uur een workshop voor de kinderen van de Hikari-no-Sono kleuterschool. Daarna geniet hij samen met de kinderen en Claudia en tolk Tycho van een lunch op de school. Na de lunch geven de kinderen een taiko-slagwerkpresentatie. Vervolgens werkt Claudia met zowel de kinderen als enkele bejaarden van Hikari-no-Sono. Zij laat hen een grote mobile maken van uitgeknipte en geschilderde figuren. Tejo heeft 's avonds tijdens het Haiya pre-dansfestival een eerste presentatie van zijn choreografie met de 12xHolland dansgroep.

22 september 2002
Vandaag is het jaarlijkse Haiya dansfestival in de haven van Hirado. Hier werken vele dansgroepen uit de verre omgeving aan mee. Tejo presenteert hierbij twee maal de choreografie Aki-no-Eki (Herfststation), die hij voor de 12xHolland dansgroep heeft gemaakt.

23 september 2002
Tejo en Claudia hebben vandaag een vrije dag en bezoeken zij de stad Nagasaki.

24 september 2002
Tejo werkt in zijn nichibu dansles bij Kitani-sensei aan het afwerken van de Kotobuki-dans, die hij op 29 september zal gaan uitvoeren. Op de avond gaat Tejo naar Kagura (een Shintoïstisch muziek- en dansritueel) kijken in de Sakigata Shrine in Hirado, waarbij hij ook zelf met zijn dans deelneemt. Claudia heeft haar laatste shodo calligrafieles bij Tateishi-san, waarin zij een eigen Japanse stempel maakt.

25 september 2002
Claudia geeft een workshop voor 45 leerlingen van de Hirado basisschool in het centraal gelegen Kameoka Park, waarbij de leerlingen een collagewerk van boomschilderingen maken. Tejo neemt opnieuw deel aan de Kagura performance in de Sakigata Shrine. 's Avonds werkt hij met zijn 12xHolland dansgroep.

26 september 2002
Claudia geeft haar laatste schilderworkshop op de Hirado middelbare school met assistentie van de docente Iwamoto. Tejo heeft vandaag een vrije dag.

27 september 2002
Tejo bereidt zich vandaag voor op twee uitvoering op 29 september: in zijn laatste nichibu dansles bij Kitani-sensei wordt hard gewerkt aan de laatste details van de dans Kotobuki; in de avondworkshop werkt hij met zijn 12xHolland dansgroep. Ook Claudia werkt aan haar voorbereidingen voor de eindpresentatie van 29 september.

28 september 2002
Zowel Claudia als Tejo bereiden zich vandaag voor op de eindpresentatie van morgen. In de avond Tejo heeft zijn laatste dansworkshop met de 12xHolland dansgroep.

29 september 2002
Vanmiddag vindt in het gemeenschapshuis Hokubu-kôminkan de 12xHolland eindpresentatie van Claudia en Tejo plaats. Op het programma staan:
- uitvoering van de 3B Gymnastic Group;
- korte toelichting door Claudia op haar werk, dat ze hierbij exposeert;
- vertolking van een eigen gedicht door Claudia;
- Tejo's uitvoering van zijn bij Kitani-sensei ingestudeerde nichibu-dans Kotobuki;
- uitvoering van Tejo's 12xHolland-dansteam van zijn choreografie Aki-no-Ekki (Autumn Station);
- experimentele dans-/schilder-performance door Tejo en Claudia, waarbij zij zowel hun zelfgemaakte witte kleding als een groot tekendoek op de grond met grote kwasten beschilderen.
Het geheel wordt afgesloten met een afscheidsbuffet, dat later wordt voortgezet in Cafe Carillon.

30 september 2002
Na een geweldig intensieve en succesvolle maand verlaten Tejo en Claudia, samen met vriend Georges, Hirado. Zij worden onder groot enthousiasme van vele inwoners van Hirado rond 15:00 uitgezwaaid in een emotionele afscheidsceremonie in haven, vanwaar ze per boot op weg gaan naar Tabira. Aki-san rijdt hen vervolgens naar Fukuoka waar de nacht wordt doorgebracht in een hotel. Morgen vliegen Claudia en Georges dan door naar Amsterdam. Tejo vliegt naar Tokyo, waar hij nog tot eind november zal blijven.

Vanuit Amsterdam/Schiphol vertrekken ondertussen de nieuwe 12xHolland-deelnemers voor de maand oktober: Nikkie van de Ven (architektuur) en Ralph van Raat (piano), samen met Junko Ueda en Wil Offermans (12xHolland-initiatoren/organisatie). Zij worden op Schiphol uitgezwaaid door ouders en vrienden en gaan een heftige reis tegemoet, waarin zij in een zware tyfoon boven Tokyo zullen belanden.


bekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.