12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Dagboek: 1 - 15 oktober

1 oktober 2002
De oktober-deelnemers voor 12xHolland zijn op weg naar Japan: Ralph van Raat (piano) en Nikkie van de Ven (architectuur) belanden samen met Junko Ueda en Wil Offermans (initiatoren / organisatie) bij een tussenstop in Tokyo midden in de hevigste typhoon van Japan sinds 60 jaar. Na een uiterst wilde vlucht arriveren zij 's avonds met 3 uur vertraging in het zuidelijke Fukuoka, waar zij door Aki Oseki (organisatie) worden opgewacht. Samen verblijven zij in een hotel in de stad om dan morgen per auto naar Hirado door te reizen.

2 oktober 2002
Na een autorit van ongeveer 3 uur arriveert de nieuwe groep in Tabira. Daar wordt overgestapt op een kleine boot, waarmee men in een kwartiertje de haven van Hirado wordt binnengevaren en verwelkomt wordt door onder andere de lokale organisatie. Nikkie en Ralph worden voorgesteld aan hun host: voor Nikkie is dit ms. Junko Hirayama en voor Ralph mr. Keisuke Kurose en ms. Yoriko Machida. Daarna geven ze een eerste interview aan de pers, waarna ze ieder hun intrek nemen in een eigen appartement. Later die dag is de officiële welkomstceremonie in Café Carillon met speeches, eten en drinken en een onverwacht hevige onweersbui. De dag wordt afgesloten met een onsen (hot-spring) in het buitenbad van het Kaijou hotel met open zicht op zee.

3 oktober 2002
Op de ochtend hebben Ralph en Nikkie een officiële ontmoeting met de burgemeester van Hirado, mr. Shirahama. Daarna volgen verschillende voorbereidende besprekingen. 's Avonds bezoekt Ralph een muziekrepetitie bij Machida-san thuis en maakt hij kennis met de traditionele instrumenten koto, shakuhachi en shamisen.

4 oktober 2002
Ralph zal tijdens zijn verblijf in Hirado - ondanks een druk schema - dagelijks enkele uurtjes piano studeren. Vanochtend studeert hij op een kleine vleugel in het Nagata private muziekschool. Daarna krijgt hij samen met Nikkie een uitgebreide rondleiding door Mori-san langs de belangrijkste plaatsen in het dorp Hirado: zij bezoeken onder andere het Hirado kasteel en het Matsura Historical Museum. Later werkt Nikkie aan het inrichten van haar atelier aan de haven en heeft ze 's avonds een voorbespreking voor haar workshop op de Nakatsura basisschool met enkele van de docenten.

5 oktober 2002
Nikkie gaat 's ochtends inkopen doen voor materialen met host Hirayama Junko-san. Vervolgens krijgt ze een rondleiding door Yukari Yamada-san langs de historisch en architectonisch belangrijke plaatsen. In haar atelier ontwikkelt ze ondertussen haar plan om een maquette te maken van het centrum van Hirado. 's Avonds eet zij haar eerste sashimi (rauwe vis). Ralph studeert piano bij Nagata en Machida-san en heeft een voorbespreking voor zijn te geven pianolessen.

6 oktober 2002
Nikkie en Ralph nemen deel aan de jaarlijkse Hirado Marathon, d.w.z. aan het onderdeel 10 kilometer wandelen, weliswaar in de stromende regen. 's Middags beluisteren ze een koto-shakuhachi concert in het Matsura Historical Museum. 's Avonds bezoekt Ralph de repetitie van het Wind Ago ensemble en wordt nagedacht over de mogelijkheden tot samenspel.

7 oktober 2002
Vandaag zijn voor Nikkie en Ralph geen activiteiten gepland. Nikkie werkt in haar atelier aan de maquette van Hirado. Ralph studeert piano in Nagata music school.

8 oktober 2002
Ralph heeft vanochtend zijn eerste pianoschoolworkshop en wel op de Hirado basisschool (2e klas). Hij laat hier de geprepareerde piano horen (John Cage) en uitproberen door de kinderen. Later die dag geeft hij een piano class voor een groepje pianisten in het Culture Centre Hirado. Ook Nikkie heeft vandaag haar eerste schoolactiviteit. Zij bezoekt vandaag en morgen de Nakatsura basisschool in Zuid-Hirado, waar ze met alle leerlingen samen (37) werkt aan de kleurrijke 'Nakatsura Tower', die ze morgen hoopt af te krijgen.

9 oktober 2002
Ralph heeft vanochtend zijn tweede pianoschoolworkshop op de Hirado basisschool, waarin hij opnieuw de geprepareerde piano demonstreert en laat uitproberen door de kinderen. Op de middag heeft Ralph een zelfde workshop op de Houki basisschool. Nikkie vervolgt de workshop van gisteren op de Nakatsura basisschool en bouwt de 'Nakatsura Tower'. Op de avond hebben ze samen hun eerste shodo-calligrafieles bij Tateishi-sensei (vertaling Rinako-san).

10 oktober 2002
Nikkie heeft vanochtend een workshop met de (jonge) kinderen en moeders van het Waku-Waku netwerk en maakt met hen droomkastelen van kartonnen dozen (vertaling Akira Tanzawa). Ralph geeft opnieuw een pianoschoolworkshop op de Hirado basisschool (wederom vertaling door Miyuki Tamura). Op de avond geeft hij les aan enkele kinderen in de Nagata music school (vertaling Rinako Kuwahara).

11 oktober 2002
Ralph heeft vanochtend zijn laatste pianoworkshop op de Hirado basisschool. s' Avonds geeft Nikkie een lezing over herbestemming en renovatie in Nederland voor architecten in het naburige Matsuura. Ralph beluistert een concert door Junko Ueda en Wil Offermans in de Fumon-ji tempel in Kigatsu op Hirado eiland.

12 oktober 2002
Nikkie reist vandaag samen met architecte Yamada Yukari-san naar Nagasaki, waar zij onder meer een bezoek brengen aan Dejima. Naast zijn dagelijkse pianostudie, bezoekt Ralph 's avonds een Chinese opera voorstelling in Hirado.

13 oktober 2002
Nikkie reist al vroeg vanuit Nagasaki terug naar Hirado voor haar ontmoeting en lezing met de Tabira Historical Building Research Group, waarmee ze enkele tempels en huizen in aanbouw bekijken. Ralph studeert weer de nodige uurtjes en werkt 's avonds met het Wind Ago ensemble. 's Middags bezoeken beide, samen met Wil en Junko de Shiratake-berg.

14 oktober 2002
Vandaag is een vrije dag voor Nikkie en Ralph, waarop ze een lange wandeling maken over de toppen van de Kawachi Pass.

15 oktober 2002
Ralph geeft op de middag piano les aan 2 leerlingen (Motoko-san and Yoriko-san). Op de avond geeft hij opnieuw les, nu aan enkele jonge kinderen. Nikkie werkt vandaag in haar atelier.


bekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.