12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Dagboek: 16 oktober - 4 november

16 oktober 2002
Ralph is vandaag een beetje ziek. Toch gaat hij s’middags pianostuderen. 's Avonds heeft hij samen met Nikkie zijn tweede shodo (calligrafie) les bij Tateishi-sensei (vertaling Rinako-san). Ralph schrijft de Kanji 'Yume' (dream).

17 oktober 2002
Ralph en Nikkie bezoeken op de ochtend de Kagura performance in Kohiki bij Hirado. Op de avond geeft Ralph pianoles in de Nagata muziekschool aan 2 groepjes jonge leerlingen (vertaling Rinako-san).

18 oktober 2002
Nikkie bezoekt een theeceremonie met Mori-san en werkt later in haar atelier aan de Hirado-maquette en haar voorbereidingen voor de workshop van morgen. Ralph is nog steeds een beetje ziek,maar heeft vandaag gelukkig een vrije dag.

19 oktober 2002
Nikkie geeft op de ochtend een 3-uur durende workshop over de Hirado Bridge in Hokubu-Kouminkan met 17 deelnemers (6-12 jaar; vertaling Michiru Aosaki-san). Ralph reist na zijn ochtendstudie naar het zuidelijke Shijiki, waar hij eerst een pianoles geeft aan een 9-jarige beginnende pianoleerling (vertaling Michiru-san). Daarna repeteert hij voor het concert van die avond met Motoko-san (piano) en Machida-san (fluit) in de Fukuda Sake Brewery in Shijiki. Op het concert, met ongeveer 100 aanwezigen, worden werken van John Cage, Diabelli, Brahms, Debussy, Peter van Onna, Joep Franssens en Michio Miyagi gespeeld. Als intermezzo geeft Nikkie een lezing van een uur over architektuur in Nederland (vertaling Tycho de Back).

20 oktober 2002
Nikkie en Ralph bekijken het Welfare festival in het Bunka Centre Hirado. Later die dag bezoekt Nikkie Sasebo met host Junko-san. Ralph repeteert op de avond met ensemble Wind Ago en speelt met hen enkele Japanse 'klassiekers'.

21 oktober 2002
Ralph en Nikkie bezoeken de Kagura-ritueel in het vissresdorpje Tasuke, enkele kilometers noordelijk van het stadje Hirado. Op de avond reist Nikkie samen met haar host Junko-san en diens man naar Sasebo om Nikkie's vriend Joep op te halen, die uit Nederland is overgekomen. Joep blijft tot het einde van het project in Hirado.

22 oktober 2002
Op de ochtend wordt Ralph opgehaald door schooldirecteur Nakayama-san, die hem naar de Tsutsumi basisschool brengt in zuidelijk Hirado voor opnieuw een pianoworkshop (o.a. Cage; Japans volkslied; Vader Jacob; vertaling door Michiru-san). Daarna geeft Ralph pianoles aan achtereenvolgens Yoriko-san (Chopin) en Motoko-san (Beethoven). Op de avond studeert hij in de Nagata muziekschool. Nikkie heeft vandaag een vrije dag en bezoekt 's avonds een karaokebar met Yoriko-san.

23 oktober 2002
Ralph en Nikkie bezoeken vandaag het kinderdagverblijf Hikari-no-Sono (3-5 jaar; vertaling door Miyuki-san). Ralph geeft een pianoworkshop en begeleid de zang van de kinderen. De kinderen geven een verrassende presentatie op Japanse trommels (Wadaiko). Nikkie doet een workshop 'droomkastelen-bouwen'. Op de avond is de derde en laatste shodo- (calligrafie-) les voor Nikkie en Ralph bij Tateishi-san (vertaling Rinako-san), waarin zij een eigen Japanse stempel maken. Nikkie maakt ‘niki’ (dagboek) en Ralph maakt 'yuuki' (dapper).

24 oktober 2002
Nikkie heeft een voorbereidende ontmoeting met de Machinami Research Group met o.a. Yukari-san en professor Kazuo Nichi-san (een architekten-/studenten-groep van de Kanagawa University bij Tokyo) in verband met het Machinami/Townscape project, dat morgen en overmorgen zal plaatsvinden in Hirado. Ralph heeft een repetitie met twee koto's.

25 oktober 2002
Vandaag en morgen is het Okunchi festival met het hoogtepunt van de serie Kagura-preformances. Ralph en Nikkie bezoeken deze Shintoïstische ceremonies op straat en in tempeltjes. Verder neemt Nikkie dit weekend (vandaag en morgen) deel aan het Machinami/Townscape project in Hirado. Naast stadsbezichtingen en bezichtingen van enkele oude huizen, is er 's avonds een feest in het opmerkelijke restaurant Haretari Kumottari. Ralph studeert op de avond piano.

26 oktober 2002
Vandaag is de tweede dag van het Okunchi festival met wederom verschillende Kagura performances, die door Ralph en Nikkie worden bekeken. Daarnaast geeft Nikkie op de ochtend een lezing over haar architektonische kijk op Hirado voor het Machinami/Townscape project in het Hokubu-kouminkan. Op de avond is opnieuw een gecombineerd concert/lezing van Ralph en Nikkie, ditmaal in het Fureai Centre, Himosashi, met pianowerken van o.a. Cage; van Onna en Miyagi (Machida-san, fluit) en Nikkie's lezing over architektuur in Nederland.

27 oktober 2002
Ralph heeft vandaag een kort solo-optreden (Takemitsu; Franssens) alsook een samenwerkingsproject met de Haiku club van Tabira op het Tabira Cultural Festival. Op de avond repeteert hij met het ensemble Wind Ago. Nikkie werkt vandaag in haar atelier en gaat shoppen in de Nafco.

28 oktober 2002
Op deze vrije dag bezoeken Ralph en Nikkie - samen met Joep, Tycho en Yoriko - de stad Nagasaki (op ongeveer 3 uur rijden van Hirado).

29 oktober 2002
Op de ochtend geeft Ralph weer pianolessen aan Motoko-san (Brahms) en Yoriko-san (Chopin) in Nagata muziekschool (vertaling Michiru-san). Op de avond woont hij, samen met Nikkie, een zazen-les bij in de Zeshin-ji tempel in Tabira (vertaling Rinako-san).

30 oktober 2002
Nikkie geeft vandaag een lange workshop op de Nakano basisschool, waarbij ze de 17 deelnemers (9 jaar) gezamenlijk een toren met 5 etages laat bouwen, met voor iedere etage een ander thema (living- house; free time; nature; traffic; shopping). Ralph heeft een rustige studiedag.

31 oktober 2002
Nikkie werkt vandaag opnieuw in haar atelier en bezoekt architect Inoue Takashi-san i.v.m. een excursie voor morgen. Ralph heeft een uitvoerige ontmoeting met de directrice van de Hirado Music School, ms. Matsuguchi. Later geeft hij les aan enkele jonge pianoleerlingen in het Nagata muziekschooltje.

1 november 2002
Nikkie reist s’ochtends vroeg met de boot naar het naburige eiland Takushima samen met Inoue-san, tolk Tycho en vriend Joep, om daar de bouw van een traditionele woning te bekijken (ontworpen door Inoue-san). Ralph repeteert op de avond voor het concert van 3/11 samen met ensemble Wind Ago in het Bunka Centre. Vandaag start tevens een expositie in het Bunka Centre: de Hirado Art Exhibition, waar ook de door Nikkie en Ralph gemaakte Japanse stempels te bewonderen zijn.

2 november 2002
Ralph heeft op de avond opnieuw een repetitie voor 3/11 met zowel Wind Ago als een koto ensemble. Nikkie en Joep zwerven over het eiland.

3 november 2002
Vandaag is het jaarlijkse Hirado Culture Festival, waarbij ook 12xHolland een presentatie doet. Op het 12xHolland Concert (Bunka Centre) speelt Ralph een half uur solo pianowerken (o.a. Takemitsu), alsook samen met de Hougaku Aikoukai traditionele muziek ensemble, met ensemble Wind Ago (Japanse pops) en pianoduo met Fukuda Motoko-san. Vervolgens geeft Nikkie een dialezing (1 uur) over 'Dutch Architecture' met vertaling door Yamada Yukari-san. Op de avond is er een afscheidsfeest voor Nikkie en Ralph in Hokubu-kouminkan met vele vrienden.

4 november 2002
Om 8 uur s’ochtends is een bye-bye ceremonie bij cafe Carillon in de haven, als Ralph, Nikkie en vriend Joep worden uitgezwaaid door vele inwoners van Hirado en ze per auto, gereden door Aki-san op weg gaan naar Fukuoka. Vandaar vliegen ze later die dag naar Tokyo om tenslotte op 9 november door te vliegen naar Nederland. De derde editie van 12xHolland is hiermee afgesloten en wederom kunnen we terugkijken op een heel geslaagd project, met energieke Nederlandse deelnemers Claudia, Tejo, Nikkie en Ralph. Wij danken alle inwoners van Hirado, die 12xHolland mogelijk hebben gemaakt, met name de hosts, de organisatie, de vertalers en de docenten en zien uit naar de 2003 editie van 12xHolland. Tot dan!


bekijk ook het algemene dagverslag van
1 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

bekijk ook het algemene dagverslag van
Claudia | Tejo | Nikkie | Ralph


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.