12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

LinkTejo Janssen (moderne dans)Lees zijn 12xHolland dagverslag!


Tejo Janssen (1957): Danser; choreograaf; bewegings- en fysioterapist

Studeerde o.a. muziek-en dramatherapie in Nijmegen en dansexpressie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. In 1985, bezocht hij Japan en studeerde daar Butoh-dans bij Kazuo Ohno. Met zijn dans en choreografie trad hij op in vele plaatsen in Europa. Tejo spreekt redelijk Japans!

Tejo: "Op mijn vijftiende was ik echt een straatjongen in mijn geboorteplaats Maastricht, waar ik van de ene op andere dag mijn speelgoed liet liggen, nadat ik een serieus vriendinnetje kreeg. Zij leerde mij het plezier van dansen en vanaf dat moment werd ik ook een danser. Het werd een manier om mijn lichaam te voelen en gevoelens te uiten en gaf het mij als een tamelijk verlegen jongen voldoende moed en vertrouwen. Ik was verkocht zodra ik een dansvloer zag.
Na mijn 4 jarige HBO studie als sociaal agoog in Nijmegen ( de Kopse Hof in Berg en Dal), met specialicatie vakken drama en muziek en twee jaar werkervaring in een opvanghuis en de psychiatrie, werd ik aangenomen bij de dansacademie( modern en dansexpressie-folklore) die in Tilburg aan het conservatorium was verbonden. Tijdens deze opleiding vertrok ik naar Japan. Hier bleef ik twee jaar en verdiepte mij in het japans dans-theater en de japanse kultuur. Ik was totaal gefascineerd van de japanse kunst. Teruggekomen in Europa met mijn vrouw Leo Welzin in verwachting (Janosch), wist ik dat ik voorlopig alleen in Amsterdam kon werken om een goede aansluiting te vinden met de nederlandse professionele dans.
Ik danste bij dansgroepen en richtte samen in Amsterdam met mijn vrouw een produktie-stichting op. Onze belangrijkste stukken zijn "Mit Einbruch der Dunkelheit, Die Winterreise, La tristesse durera toujours, Medea" etc.. en vele andere locatie projecten en co-produkties in binnen en buitenland, waardoor ik vele interessante mensen heb leren kennen, waarover ik erg dankbaar ben. Mijn passie gaat uit naar interdisciplinair werken in dans-theater, waar ik experimenteel met ruimte en bewegingsonderzoek kan bezig zijn. Sinds 2001 ben ik professioneel masssage en bewegings-therapeut en combineer dit met mijn dans en heb eigen clienten. Het is een fantastisch gevoel om terug te gaan naar Japan, en ik hoop dat de kulturele uitwisseling voldoende kan inspireren, en ik weer veel mag opsteken van dit boeiende land".

Beknopt overzicht van zijn 12xHolland activiteiten in Hirado:

  • Formeren van een '12xHolland Dance Groep' en het creëeren en instuderen van een nieuwe dans voor het Haiya Dance Festival op 22 September.
  • Solo dans voorstelling op diverse locations.
  • Dansworkshops met spel en drama op verschillende scholen.
  • Elementaire massage workshop in het bejaardenhuis.
  • “Body & Shape” fitness workshop voor geïnteresseerden.
  • Lezing over de Europeesche danshistory.
  • Volgen van lessen in Nichibu (Japanese traditional dance), Shodô (Japanese calligraphy), Massage and Zazen (Buddhistische meditatie technieken).


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.