12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Link



bekijk ook het algemene dagverslag van
6 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

lees ook het persoonlijke dagverslag van
Hans | Hendrik | Cora | Julius


Dagboek: 1 - 15 oktober

1 oktober 2003
Hans moet hard doorwerken om zijn zitstenen - het zijn er in totaal 3 - op tijd af te krijgen voor de opening van 3 oktober. Hij wordt geassisteerd door de Japanse beeldhouwers Kashii en Sakamoto. Hendrik bezoekt opnieuw de Yuukouji tempel, waar hij 's middags een Zen-meditatie-les volgt. In de avond is de laatste damworkshop in het Anjin House. Ondertussen is er ook een kleine expositie ingericht met de shodo (calligrafie) -werken van Hans en Hendrik.

2 oktober 2003
Hendrik krijgt vanochtend in inleiding in het Go-spel. Samen met vertaalster Makiko bezoeken ze het huis van een Go-speler. 's Middags bezoekt hij het in de bergen gelegen Kamisuki-no-Sato centrum, waar men aan keramiek, papierscheppen en schilderen-op-steen kan doen. Hans heeft een laatste drukke dag om zijn beeldengroep te voltooien en treft voorbereidingen voor de opening van morgen.

3 oktober 2003
In de middag is de opening van het stenen zitbeeld van Hans. Het zijn drie bewerkte stenen, een grote en twee kleinere, met in totaal 7 zitplaatsen in de vorm van uitgehouwen 'billen'. Onderwijsdirecteur Hisanori Ideguchi houdt een openingstoespraak, waarna ook Hans en anderen hun zegje doen. Ook zijn de kinderen van de basisscholen van Hirado, Ookawara en Tasuke aanwezig om hun in de workshops met Hans gemaakte gevelstenen te tonen. De opening wordt afgesloten met het 'mochimaki' ritueel (rijstkoek gooien). 's Avonds is het afscheidsfeest voor Hendrik, Hans, en Mieke en Renate in het buitencafé Carillon. Hendrik schenkt zijn meegenomen damborden aan Hirado, in de verwachting dat het dammen in Hirado zal worden voortgezet.

4 oktober 2003
In de middag vertrekken de deelnemers Hans en Hendrik, samen met Renate en Mieke, per boot uit Hirado (schipper is Jô-san). Zij worden uitgezwaaid door vele vrienden en inwoners van Hirado. Ze kunnen terugkijken op een uiterst intensieve en geslaagde maand in Hirado. In Tabira gaan de deelnemers van de boot, vanwaar ze door Yoriko en Makiko naar Fukuoka worden gereden. Daar zullen ze nog een nacht in een hotel verblijven alvorens terug te vliegen naar Nederland.

5 oktober 2003
Het is rustig vandaag in Hirado. Echter op vliegveld Schiphol in Amsterdam vertrekken de volgende twee deelnemers op weg naar Japan. Het zijn Cora Bos-Kroese (dans) en Julius Schulz (jazz-slagwerk). Zij worden uitgezwaaid door Joris-Jan, Yuko en Studio E. Enige uren later komen Hendrik en Renate aan op Schiphol, waar zij worden verwelkomt door Studio E. Hans en Mieke reizen nog enkele weken door Japan.

6 oktober 2003
Na een lange reis vanuit Amsterdam, via London en Tokyo-Narita arriveren Cora en Julius in Fukuoka, waar zij worden verwelkomd door Oseki-san. Ze verkennen Fukuoka en overnachten in een hotel in het centrum. Morgen zullen ze doorreizen naar Hirado.

7 oktober 2003
Rond het middaguur arriveren Cora en Julius in Hirado, waar ze allereerst hun appartementen op zoeken. Nadat de beide deelnemers met een boot over de zee zijn rondgevaren, arriveren ze rond 6 uur in de haven van Hirado. Daar vindt bij het Cafe Carillon het gebruikelijke welkomstfeest plaats.

8 oktober 2003
In de ochtend zijn Julius en Cora op een vergadering in het Matsuura Historical Museum, ter voorbereiding van de Jazz Night van 28/10. 's Middags worden beide rondgeleid door historisch Hirado. Cora heeft later haar eerste uurtje (dagelijkse) zelftraining in een dansstudio van het Cultuur Centrum Hirado. Tegelijkertijd heeft Julius een voorbespreking met de Hirado basisschool. 's Avonds genieten Cora, Julius, Tycho, Katsura, Adrien en Rinako van de hete bronnen van de Ranpû onsen.

9 oktober 2003
Julius heeft vandaag zijn eerste jazz-workshop op de Nakatsura basisschool. In de avond ontmoet hij een taiko-slagwerk-groep in Shikamachi. Cora heeft in de avond haar eerste workshop met de '12xHolland Dance Group' (deelnemers zijn van de dansgroep van de Yuukoukan middelbare school).

10 oktober 2003
In de ochtend (3e klas) alsook 's middags (6e klas) heeft Julius een jazz-schoolworkshop op de Hirado basisschool (tolk is Katsura-san). Na haar dagelijkse zelftraining in de ochtend heeft Cora haar eerste nichibu-les (Japanse dans) bij Kitani-sensei. Ze kiezen samen een traditionele dans uit, welke Cora zal gaan instuderen. 's Avonds gaan Cora en Julius naar hun eerste shodô-les (Japanse calligrafie) bij Tateishi-sensei.

11 oktober 2003
Vandaag heeft Julius een workshop met de Hirado Junior High School Brass Band (tolk is ms. Nakazato). Cora presenteert haar eerste ballet-workshop in het Culture Centre Hirado (aan 13 kinderen; daarna aan 6 volwassenen). Yukie-san, uit Sasebo tolkt vandaag.

12 oktober 2003
Cora heeft een vrije dag die ze besteed aan het maken van een avontuurlijke fietstocht over het eiland Hirado. Julius heeft 's avonds een workshop met het Wind Ago ensemble.

13 oktober 2003
Cora oefent 's ochtends in het Comercio gebouw. 's Avonds geeft ze daar de tweede workshop aan haar 12x-dansteam geeft (Yukie-san is tolk). Julius reist in de avond naar de stad Sasebo om daar de jazzmusici te ontmoeten, waarmee hij op 28/10 in de Jazz Night in het Matsura Historical Museum zal gaan samenspelen.

14 oktober 2003
Vandaag hebben Julius en Cora eerst een ontmoeting met burgemeester Shirahama op het stadhuis van Hirado. In de ochtend heeft Julius zijn drumworkshop op de Hirado basisschool. Cora heeft, na haar dagelijkse zelftraining, 's middags haar tweede Nichibu les bij Kitani-sensei (Makiko tolkt). 's Avonds is er de eerste dubbel-performance van Cora en Julius bij de Yûkôji-tempel. Voor een publiek van ongeveer 100 mensen danst Cora haar solo, zowel binnen als rondom de tempel, speelt Julius diverse soli en wordt er aansluitend spontaan geïmproviseerd door zenmonnik Tsuchiya-san, die de wadaiko bespeelt (traditionele Japanse drum), Cora en Julius.

15 oktober 2003
In de ochtend heeft Julius zijn drumworkshop op de Shijiki basisschool in het zuiden van het eiland Hirado met tolk Katsura-san. Aansluitend wordt er samen met de kinderen geluncht. Daarna gaat Julius samen met de schoolkinderen kijken naar een Kagura voorstelling (Shintoïstische muziek en dans). Later bezoekt hij de Kaise basisschool voor een workshop met de Jazzy Kids (spelen blaasinstrumenten en slagwerk). Na haar ochtendtraining in het Culture Centre geeft Cora een dansworkshop op de basisschool van Neshiko (6e klas; 14 kinderen) aan de idyllische Neshiko baai (tolk is Makiko). De kinderen presenteerden zichzelf met de 'Soran Bushi' dans, een visserslied uit Hokkaido.


bekijk ook het algemene dagverslag van
6 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

lees ook het persoonlijke dagverslag van
Hans | Hendrik | Cora | Julius


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.