12xHolland homepage in Nederlands to 12xHolland homepage in Japanese

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

Hirado

Organisatie

Contact

Linkbekijk ook het algemene dagverslag van
6 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

lees ook het persoonlijke dagverslag van
Hans | Hendrik | Cora | Julius


Dagboek: 16 oktober - 4 november

16 oktober 2003
Cora heeft 's middags haar gebruikelijke training in het Culture Centre. 's Avonds werkt zij voor de 3e keer samen met haar 12xHolland dansgroep. Julius heeft 's avonds zijn eerste Taiko-les in Shikamachi.

17 oktober 2003
Bij haar ochtendoefening in Comercio Cora krijgt vandaag gezelschap van de enthousiaste Yukie. 's Middags heeft Cora haar derde Nichibu-dansles bij docente Kitani, waar ze al bijna een complete dans heeft ingestudeerd. 's Avonds hebben Cora en Julius hun tweede Shodô-calligrafie-les. Cora schrijf het karakter 'ma' (een ruim te interpreteren begrip dat zowel tijd als ruimte kan uitdrukken). Ook pianist Ralf (deelnemer 12xHolland 2002) had destijds voor dit karakter gekozen. Bovendien lijkt het karakter visueel op het 'mon' karakter, dat door beeldhouwer Klaas (deelnemer 12xHolland 2000) in een houten beeld werd verwerkt en dat nog altijd in het havenparkje van Hirado staat.

18 oktober 2003
In de ochtend werkt Julius met de Hirado Junior High Brass Band ('In the Mood' en Hongaarse Dans van Brahms).Machida-san assisteert hierbij en Yoriko-san repareert de defecte instrumenten. Cora heeft haar gecombineerde Ballet-workshop met eerst kinderen en daarna volwassenengroep in het Culture Centre Hirado (tolk is ditmaal Aosaki Michiru). In de avond is de tweede gecombineerde performance van Cora en Julius, ditmaal in het buurtcentrum Nanbu Kouminkan van het afgelegen dorpje Tsuyoshi in het verre zuiden van Hirado-eiland. Het programma bestaat uit een solo-dans door Cora en een solo-drumconcert door Julius, waarbij hij het publiek instrueert bepaalde ritmen mee te klappen. Yamada Yukari verzorgde de aankondigingen. Na het concert wordt een karaoke-bar bezocht.

19 oktober 2003
Julius bezoekt vandaag met bus en trein de stad Nagasaki. Cora gaat vandaag uit met vriendin en tolk Aosaki Michiru. Zij bezoeken een sportfestival in Nambu en gaan eten bij de familie van Aosaki-san.

20 oktober 2003
Cora doet haar gebruikelijke ochtendtraining in Comercio. 's Middags heeft zij een dansworkshop op de Hirado middelbare school voor 15/16 jarige (tolk is Makiko). In de avond werkt Cora voor de 4e keer met de 12xHolland Dance Group (tolk is Rinako). Julius gebruikt deze dag om een grote fietstocht over Hirado-eiland te maken.

21 oktober 2003
Julius heeft 's ochtends een workshop bij Hirado basisschool (tolk Koteda). Daarna is er een vooroverleg met Julius, Cora, Machida, Mori, Yoriko, Tycho en Kurose over de inhoud van de komende uitvoeringen. Cora heeft vandaag haar 4de Nichibu dansles, waar ze het laatste stukje van haar dans instudeert.

22 oktober 2003
Cora heeft vandaag een dansworkshop op de Himosashi basisschool gelegen met 23 kinderen (9 en 10 jaar). Daarna hebben ze samen lunch op de school. Julius heeft een grote workshop op de Hirado basisschool (100 leerlingen; tolk is Katsura). 's Middags heeft Julius weer een workshop in Sasebo met zijn favoriete groep, de Jazzy Kids, waarmee hij een programma instudeert voor het Hirado Cultural Festival van 3 november.

23 oktober 2003
Cora heeft 's ochtends haar gebruikelijke eigen rehearsal, vandaag samen met Yukie in Comercio. Daarna bezoekt zij een chiropracticus, omdat ze wat last heeft van haar rug. 's Middags staat er weer een dansworkshop gepland bij Hirado Junior High School (23 deelnemers; 14-15 jaar; tolk is Makiko). 's Avonds heeft Cora de 5de workshop met haar eigen 12xholland Dance Team. Rinako tolkt deze keer. Julius heeft in de avond een tweede Taiko slagwerkles in Shikamachi (tolk is Yoriko).

24 oktober 2003
Julius begint de dag met een drumworkshop op Hôki basisschool in midden Hirado. Na een gezamenlijke lunch neemt tolk Katsura Julius mee naar het mooi eiland Ikitsuki. Later in de middag repeteert Julius met de Hirado Junior High Brass band. Cora heeft 's middags haar 5de Nichibu dansles. Van docente Kitani kreeg Cora een nieuwe, prachtig gekleurde kimono en waaier (Sensu), welke Cora tijdens haar dansuitvoering zal kunnen gebruiken. Na de les repeteert Cora samen met Yoriko en Makiko in het Culture Center. In de avond hebben Julius en Cora hun derde en tevens laatste Shodo-les. Ze maken ieder een eigen stempel van steen, waarmee ze hun shodo-werk kunnen signeren.

25 oktober 2003
In de ochtend bezoeken Cora en Julius de jaarlijkse Okunchi dansoptochten, gehouden om de goede oogst te vieren. Na afloop gaan zij door naar het Matsura Historical Museum, waar ze een theeceremonie bijwonen van de Chinshinryû-traditie (Hirado-stijl theeceremonie). In de middag geven Cora en Julius ieder een uitvoering in het Culture Center als onderdeel van het Santôka Haiku Festival (Santôka was een van Japan's bekendste Haiku dichters). Makiko draagt hierbij de gedichten voor en Yoriko begeleidt Cora op de vleugel. In de avond zijn beide 12xHolland deelnemers uitgenodigd voor een rondleiding door de sakebrouwerij van Mori en aansluitend een groot eetfeest. Na het feest speelt Julius nog een jamsessie in Carillon in de haven van Hirado.

26 oktober 2003
Cora heeft haar eigen ochtend rehearsal in het Culture Center. Julius bekijkt een Kagura-ritueel. In de middags geven Cora en Julius een optreden in het buurthuis van het naburige Tabira in het kader van het Tabira Cultural Festival. Hier speelt Julius - naast zijn solo - ook met een vrouwelijke Taiko-groep.

27 oktober 2003
Naast haar ochtend repetitie werkt Cora in de avond met heer 12xHolland Dance Group. Julius speelt met de Sasebo Jazz Band in de stad Sasebo.

28 oktober 2003
In de ochtend geeft Cora een dansworkshop op de Nakatsura basisschool. Daarna gaat ze direct door naar Kitani-sensei voor opnieuwe een nichibu-dansles. Julius repeteert met de Hirado Junior High School Brass Band voor de uitvoering van morgen. In de avond is de grote Jazz Night in de tuinen van het Matsura Historical Museum met dans van Cora, en muziek van Julius en de Sasebo Jazz Band.Cora heeft haar eigen ochtend rehearsal in het Culture Center. Julius bekijkt een Kagura-ritueel. In de middags geven Cora en Julius een optreden in het buurthuis van het naburige Tabira in het kader van het Tabira Cultural Festival. Hier speelt Julius - naast zijn solo - ook met een vrouwelijke Taiko-groep.

29 oktober 2003
Julius heeft in de ochtend opnieuwe een drumworkshop op de Hirado basisschool (tolk is Koteda). In de middag geeft hij een concert op het Cultural Festival van de Hirado Junior High School samen met de Brass Band van de school. Cora heeft vandaag een vrije dag.

30 oktober 2003
Julius heeft zijn laatste drumworkshop op de Hirado basisschool (6e klas). In de avond gaat hij weer repeteren met de Taiko slagwerkgroep in Shikamachi. Cora had opnieuw een rustige dag en bezocht het mooi gelegen Kamisuki-no-Sato, het kunstnijverheidscentrum van Hirado, waar zij zich vermaakte met klei en draaischijf ('rokuro').

31 oktober 2003
Julius is vandaag vrij en probeert wat te herstellen van zijn aanhoudende verkoudheid. Cora heeft na haar ochtendtraining weer een nichibu-dansles bij Kitani-sensei. In de avond werkt ze met de 12xHolland Dance Group (vertaling door Yukie).

1 november 2003
Julius, die door het regenachtige weer nog steeds een beetje ziek is, heeft in de avond zijn wekelijkse jazz-jamsession in het havencafe Carillon. Cora werkt in de ochtend weer aan eigen training in het Culture Centre. In de middag is de vierde en laatste 'dubbele' balletles aan kinderen en volwassenen (Makiko vertaalt). 's Avonds oefent Cora samen met de dansgroep van haar Nichibu danslerares Kitani, die op het Culture Festival (3/11) een performance zullen geven (vertaling door Eiko).

2 november 2003
De verkoudheid van Julius blijkt hardnekkig. Toch gaat hij naar het Culture Centre voor een soundcheck voor het concert van morgen. Daarna duikt hij weer in bed. Daarna heeft Cora haar generale repetitie op het grote podium van het Culture Centre, waar morgen het Cultural Festival zal plaatsvinden.

3 november 2003
Deze dag staat geheel in het teken van het Hirado Cultural Festival, welke bestaat uit een enorme reeks presentaties en optredens. Cora en Julius verzorgen vele 12xHolland presentaties:

  • drumsolo door Julius met uitleg over het drumstel
  • 12xHolland dansgroep o.l.v. Cora
  • Nichibu danssolo door Cora
  • dansimprovisatie door Cora, muziek: Debussy door Yoriko (piano)
  • Hirado Brass band met gast Julius
  • Kaise Jazzy Kids met gast Julius
  • Yamato taiko groep uit Shikamachi met gast Julius (taiko)- tot slot het laatste optreden van Julius, nu met de Yamato taiko groep uit Shikamachi, waar Julius ondermeer een taikodrum solo doet, wat heel goed aanslaat.

Na afloop van het Cultural Festival volgde het afscheidsfeest van Cora en Julius in Hokubukôminkan.

4 november 2003
Rond vier uur in de middag is de afscheidsceremonie voor Cora en Julius. Vele mensen uit Hirado hebben zich verzameld om het tweetal uit te zwaaien. Met het gebruikelijke 'kleurpapierenlintenritueel' verlaten Julius en Cora per boot (welke wordt bestuurd door Jô en Shinozaki) Hirado. Zij gaan op weg naar Fukuoka vanwaar ze morgen zullen verder reizen. Cora vliegt 5/11 terug naar Nederland. Julius blijft nog tot 9/11 in Tokyo.
Met het afscheid van Cora en Julius wordt 12xHolland editie 2003 afgesloten en kijken we terug op een uiterst geslaagd project met een waanzinnige hoeveelheid aan activiteiten. Wij danken iedereen die 12xHolland heeft mogelijk gemaakt en bedanken alle internetlezers voor hun aandacht voor 12xHolland.


bekijk ook het algemene dagverslag van
6 - 15 september | 16 - 30 september | 1 - 15 oktober | 16 oktober - 4 november

lees ook het persoonlijke dagverslag van
Hans | Hendrik | Cora | Julius


Copyright 2000-2011, Studio E, Amsterdam.
The material of this website may never be reproduced in any form without advance agreement by Studio E. Contact us here.